Tisztelt Doktor Úr

    Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

Tisztelt Doktor Úr!
 
A kislányomnak decemberben hosszan elhúzódó megfázása volt. Volt, hogy 3 napig folyt az orra, utána 2 napig nem és hasonlók. Közben észrevettük, hogy nem hall rendesen. Ezután a védőnénink csinált egy hallásvizsglatot ami alapján kiderült, hogy tényleg nem olyan a hallása mint kellene. Ezután elvittük a fülészetre ahol a gépi hallásvizsgálat nagyon rossz eredményt mutatott. A bal fülén a dobhártya be volt húzódva. Az orrmandulája meg volt duzzadva. Kaptunk Nasonex orrsprayt amit 4 hétig használtunk. Aztán amikor 2 hete visszamentünk újra meg volt fázva, tehát a Nasonexet tovább kellett folytatni, de hallásvizsgálat nem volt mivel így nem látta értelmét a doktor úr. De az orrmanduláját kisebbnek látta. Tegnap kellett újra visszamennünk, de nem a doktor úr volt, hanem egy helyettes doktornő. Ő azt mondta be van gyulladva mind a két füle, főleg a jobb oldali, az orrmandulája olyan nagy, hogy belelóg a torkába, és kaptunk Augmentint amit egy hétig használjunk, és megkaptuk a papírokat, ami az orrmandula műtéthez kell. Ami zavar, hogy a hallásvizsgálatot el sem végezte. A kislányom igaz, hogy hétvégén egyik este fájtatta a fülét de csak a bal fülét, és azóta sem. Ma egész nap figyeltem a kislányom. Alváskor jobbára csukott szájjal aludt, mesenézéskor is csukott szájjal ült, és mostanában ha halkabban szólok hozzá azt is hallja. Tehát nem vagyok biztos benne, hogy égető szükség lenne a mandulaműtétre, de nem  vagyok orvos így én ezek alapján nem tudok jó döntést hozni. A Doktor Úr honlapján olvastam, hogy szabad szemmel nem is látható az orrmandula, és hogy horkolás, szájon át történő levegővétel ami ilyenkor jellemző.
Kérem, hogy a leírtak alapján ha tud , legyen szíves tanácsot adni , mivel nem szeretnénk feleslegesen egy műtétbe beleugrani.
 
Köszönettel:
Szelezsánné E. Judit
Kedves Kérdező!
 
Abban az orvosban ne bízzon, aki minden alkalommal meg tudja mondani, hogy éppen mekkora az orrmandula, mert ez nem lehetséges. Se olyanban, aki szerint belóg a garatba.
A Nasonextől ez a savós középfülgyulladás nem gyógyul meg.
Igazi tanácsot csak vizsgálat után tudnék adni, de nagyon ritkán van benne műtéti megoldás.
 
Üdvözlettel
 
dr Timár Tibor